Jak prawidłową dietą opóźnić starzenie skóry?
14:09Pewne substancje odżywcze ochraniają, naprawiają i odnawiają naszą skórę,dzięki więc prawidłowej diecie możemy opóźniać procesy starzenia. Jedną z teorii przyspieszających ten proceder jest ciągłe powstawanie wolnych rodników,które negatywnie oddziaływują na błony komórkowe i powodują pogarszanie kondycji komórek. Z wiekim wewnętrzne mechanizmy przeciwko wolnym rodnikom ulegają uszkodzeniu i dlatego ważna jest wtedy zewnętrzna suplementacja antyoksydantami.
Witaminy,aminokwasy, chinony(np. koenzym q10), karotenoidy, flawonoidy,mikroelementy i makroelementy zapobiegają fotostarzeniu i są niezbędne w naszej diecie.
Witaminy
I tak na przykład dieta bogata w witaminę A,czyli wątroba, żółtka jajek, sery, mleko, papryka, brokuł, marchewka mają pozytywny efekt na ekspresję kolagenu,kolagenazy, transglutaminasy oraz pH skóry.
Karotenoidy zaś,czyli prekursory witaminy A są potężnymi antyoksydantami oraz pełnią funkcję fotoochronną.
Witamina D osłabia uwalnianie zapalnych cytokin i reguluje wzrost i różnicowanie tkanek,a także zapewnia ochronę przeciw promieniowaniu UVB. Jej źródłem jest mleko, oleje roślinne, żółtko jajka,grzyby.
Witamina C jest kofaktorem dla syntezy kolagenu i bierze udział w syntezie cholesterolu, działa również jako filtr UV i jest antyoksydantem. Zapobiega hiperpigmentacji i promuje proliferację fibroblastów. Znajdziemy ją w brukselce, papryce,czarnej porzeczce,koperku czy naci pietruszki.
Witamina E jest antyoksydantem i zapobiega przed krzyżówaniem kolagenu oraz perosydacją lipidów. Produkty z jej dużą zawartością to mleko, oleje roślinne, zielone liściaste warzywa,orzechy czy migdały.
Chinony
Koenzym Q10 jest supermocnym antyoksydantem, ochrania skórę przed peroksydacją lipidów i sam regeneruje rozpuszczalne w tłuszczach antyoksydanty. Bierze udział w produkcji kolagenu i elastyny. Jego źródłem są ryby oleiste, orzechy, szpinak, brokuł.
Niezbędne kwasy tłuszczowe
Stanowią ważną barierę skórną,biorą udział w modulacji warstwy zrogowaciałej, kontrolują stany zapalne skóry(np ich brak może prowadzić do łuszczycy czy trądziku) oraz regulują mikrokrążenie skórne. Znajdują się w rybach oleistych, olejach roślinnych czy orzechach.
Oprócz tego ważną rolę odgrywają peptydy, białka i aminokwasy, które biorą udział w wielu fizjologicznych reakcjach skóry,np transport, enzymatyczna kataliza, procesy naprawcze. Wpływają na nawodnienie i elastyczność skóry.
0 komentarze